Camins cap a la creativitat: el Pensament Lateral

Una de les idees i conceptes que més a influït en la nostra metodologia de treball al llarg dels anys prové de la nostra formació acadèmica. En concret, es fonamenta en les idees i conclusions contingudes dins del llibre El Pensamiento Lateral (1970) del psicòleg Edward de Bono(1)

“El pensament creatiu és una habilitat, no és només qüestió d’un talent individual, ni tampoc es tracta d’asseure’s davant d’un riu escoltant música rock i esperar que ens arribi la inspiració.
EDWARD DE BONO

El pensament lateral és un mètode d’enfocament per a resoldre els problemes des de diferents punts de vista distanciant-nos de les pautes de pensament lògiques / directes més habituals, que ens permeti trobar nous camins de resposta a les situacions o reptes ja plantejats.

L’autor assenyala que el pensament té una primera fase de percepció i una segona de processament en la qual s’elaboren i tracten les primeres percepcions. Aquestes generen diverses pautes en el nostre pensament seguint un sistema lògic. De Bono proposa generar salts conceptuals per trencar aquesta lògica de les pautes perceptives, pròpies de l’ésser humà. D’aquesta manera la percepció es veurà modificada i podrà generar solucions noves i diferents.

 

Alguns exemples clàssics i senzills de pensament lateral

 1. Alguns mesos tenen 31 dies, altres només 30. Quants tenen 28 dies?
  RESPOSTA: Tots
 2. A Pau li va caure un anell dins d’una tassa plena de cafè, però l’anell no es va mullar. Com pot ser?
  RESPOSTA: El cafè era en gra
 3. Quin és l’animal que té els peus al cap?
  RESPOSTA: Els polls
 4. Quan es pot transportar aigua en un colador?
  RESPOSTA: Quan està congelada
 5. Quanta terra hi ha en un forat d’un metre de llarg per un metre d’ample i un metre de profunditat?
  RESPOSTA: No hi ha terra, és un forat

 

En resum, us animem a una lectura molt interessant i útil per a obtenir eines i solucions, no tan sols en termes relacionats amb la nostra professió, sinó amb infinitat d’utilitats a problemàtiques i dubtes que ens poden sorgir en el nostre dia a dia.

 

US COMPARTIM UN VÍDEO AMB INTERESSANTS REFLEXIONS D’EDWARD DE BONO SOBRE LA IDEA DE PENSAMENT LATERAL I CREATIVITAT

(1)Edward de Bono, creador del pensament creatiu ,és un metge, psicòleg, autor, inventor, filòsof i consultor d’origen maltès, considerat un erudit en el tema; és conegut per encunyar el terme “pensament lateral” i ha escrit al voltant de setanta llibres que han estat traduïts a diversos idiomes.
(font: wiquipedia) https://es.wikipedia.org/wiki/Edward_de_Bono

 

TAMBÉ COMPARTIM ALTRES REFLEXIONS SOBRE COM PRACTICAR I FOMENTAR EL PENSAMENT LATERAL